.... terug naar hoofdpagina Giel Smeets ....
2 september 2014
Email: stuur een mail
0681008122

Recept soldatenkuch. Mobilisatieherhinnering.

Inleiding.
Herfst en winter, 1939-1940.
Bij ons, Rijksweg B152a (nu Rijksweg 14) Horn L logeerden enkele officieren.
Bij onze buren, café Kessels, "lagen" de soldaten.
Na sneeuwval rolden ze een geweldige grote sneeuwman met z'n allen. Wij stonden er als kinderen vol verwondering bij te kijken.
Soms kreeg ik van een soldaat een gedeelte van zijn portie: n.l. een snee kuch met een blokje roomboter, meer dan genoeg voor zo'n snee brood.
Het was volkorenbrood. Dat kende ik niet want destijds was bij ons:
- mik, wit tarwebrood, al of niet met melk gebakken.
en
- brood, puur roggebrood, (Roggemeel, zout en water, zoals tegenwoordig niet meer te koop is. Ik bak het nog wel.)

Een boterham was een snee wit en een snee rogge op elkaar, met kaas of ham of stroop ertussen. Als laatste, of op feestdagen mocht wel eens een open sneetje gegeten worden, alleen wit met boter en zoet, bijvoorbeeld jam er op. Kuch, volkorenbrood kende ik dus niet eerder.

Recept.
Ik bak 50 jaar lang mijn eigen brood. Volkorenmeel, gist, vroeger verse gist, nu gistpoeder water en zout.
Lang heb ik de gezocht naar de geur van de kuch. Veel toevoegingen geprobeerd: Roggemeel, havermeel, gerstemoutmeel, spelt, melk, karnemelk, boter, olijfolie, zonnebloemolie, suiker.
Het lukte niet perfect de kuchsensatie terug te roepen. Nu is mijn overtuiging, dat mijn kindersmaak gevoeliger was.
Al lang ben ik terug bij het simpelste recept:

Volkoren tarwe meel: 640 gram
zout 8 gram
Gedroogde gist 24 gram.
Water 420 ml
Los de gist op in het water. Niet gemakkelijk, maar het lukt als je met weinig water begint.
Meng alles tot deeg. Dat is ook niet eenvoudig. Ik druk alles plat met de pureestamper en snij er herhaaldelijk plakken van die ik andersom op elkaar leg en weer plat druk. Het wordt een vaste deegbal waarvan je op tafel een brood boetseert. Dat vouw ik in een blad bakpapier en leg ik een cakevorm.
Laten rijzen.
Bakken. 200 graden. 50 minuten.
Het product is eenvoudig, massief, ruw, en als je er van houdt het beste van de wereld.

Met roomboter en extra zout lijkt het op kuch. Dus volgens mij is kuch zeer sober volkorenbrood, goed doorbakken, met ruim roomboter en meer zout dan we nu gewend zijn.

Den Hartog, bakker.
Alleen bij Den Hartog, Ruyschstraat 56, Amsterdam is vergelijkbaar brood te koop.
Het recept van den Hartog heb ik niet meer. Ik weet wel dat dat nog droger is dan het mijne.
Het deeg komt daar uit een machine die kennelijk sterker is dan ik.
Een ander verschil is dat mijn brood in 2 uur klaar is en dat het brood van Den Hartog 4 uur onderweg is. Ze hebben er geen geheimen en ik verbaas mij erover dat anderen hun eenvoud niet navolgen.
Stuur een mailtje of bel 026 4436536 of 0681008122
Hit Counter by Digits Teller start op 9 april 2013.
9 apr1 mei1 jun1 jul1 aug1 sep1 okt1 nov1 dec1 jan1 feb1 mrt1 apr1 mei1 jun1 jul1 aug1 sep
0 5 22 34 45 63 83 100 115 127 144 163 179 185 193 205 223 233
0 0,2 0,4 0,4 0,4 0,4 0,5 0,5 0,6 0,4 0,4 0,5 0,4 0,4 0,4 0,4 0,3 0,3
0 0,4 0,5 0,4 0,4 0,6 0,7 0,5 0,5 0,3 0,3 0,6 0,3 0,2 0,2 0,3 0,2 0,4

G. Smeets
Hoogstedelaan 3
6812 DL Arnhem
026 443 65 36. www.gielsmeets.nl
aan@gielsmeets.nl